
„Już lato odeszło i kwiaty przekwitły,
A jeszcze coś w słońcu się mieni
To w polu i w lesie czerwienią się, spójrzcie:
Korale, korale jesieni!”
Gatunek – Jarząb pospolity, Rodzina – różowate, Rząd – Różowce
Dorasta do 15metrów. Owoce jarzębiny chętnie jedzą sarny i borsuki i oczywiście ptaki takie jak kosy, drozdy i jarząbki.
Jedzą ją także ludzie. Świeża zawiera kwas parasorbowy, trujący dla ludzi. Dlatego korzystamy z dobrodziejstw jarzębiny po uprzednim przetworzeniu, czyli przemrożeniu, zblanszowaniu lub gotowaniu, jednak gotując tracimy część witamin i minerałów. A jakich?
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, jarzębina jest polecana na przeziębienie, a także w podczas leczenia choroby płuc i nerek. Zawiera także szereg innych witamin, jak witamina A, K, PP . Jarzębina ma też dość sporo miedzi oraz magnezu i manganu.
Działa antyrakowo i wzmacnia odporność. Przetwory robiono z niej od wieków, tak jak i nalewki, konfitury, soki.

Specjalnie dla Zacisza, konfiturę z jarzębiny wykonała Basia z basiakstudio. Bardzo dziękujemy!
Przepis na konfiturę z jarzębiny:
- Dojrzałą jarzębinę zrywamy z drzewa. Obieramy ogonki i dokładnie myjemy.
- Dodajemy trochę wody i miksujemy na papkę
- Dodajemy cukier (sporo, naprawdę sporo) i gotujemy na małym ogniu aż do wrzenia i jeszcze ok 5min. Delikatnie mieszamy co jakiś czas.
- Wyłączamy ogień/grzanie i zostawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie wkładamy do słoiczków i zakręcamy je. Powinny się dobrze zamknąć.





Procedura prosta acz czasochłonna, efekt rewelacyjny. Konfitura dodana do herbaty uszlachetnia jej smak, który jest lekko cierpki ale nie gorzki, kwaskowaty, nienachalny.
„Włóżmy korale, korale czerwone
I biegać będziemy po lesie
Będziemy śpiewali piosenkę jesienną,
Niech echo daleko ją niesie”Łucja Prusi
Owoce jarzębiny miały – według wierzeń – magiczne działanie.
Nocą przed wyjściem z domu, zabierano je ze sobą i chowano do kieszeni. Niektórzy nosili je również w postaci wieńców na głowie lub robili z nich korale i nosili na szyi. Przy wejściu do chaty, przyczepiano gałązki jarzębiny, które miały odpędzać pioruny. W krajach skandynawskich do dziś bardzo mocno wierzy się, iż jarzębina może uchronić przed nieszczęściem.





0 komentarzy